Як і де готують їжу для пасажирів літаків: шокуючі факти від шеф-повара

Мало хто замислюється над тим, який шлях проходять продукти, перш ніж стати стравою в наборі на борту літака.
У кращому випадку, ця їжа їстівна. У гіршому випадку – пасажири отримують гарячий пластиковий контейнер з розмазаним рагу, пересушеним рисом або розвареними овочами, пише Daily Mail.
Всесвітньо відомий шеф-кухар Гордон Рамсі зізнався, що ніколи не їсть те, що пропонують в літаках, а їсть лише їжу, яку взяв з собою.


«Я пропрацював в авіакомпанії десять років. Я знаю, звідки цю їжу беруть, де вона побувала, куди її відправлять і скільки цей процес займає часу», - відзначає він.

Отже, ось декілька не дуже приємних фактів про харчування на борту.

Неважливо, летите ви першим, або економ класом - ваша їжа готується в одному місці. За правилами безпеки, всі страви повинні бути приготовані на землі.

Там їжу упаковують, швидко охолоджують, заморожують так, щоб вона могла пережити повторний розігрів в повітрі. Все це змінило б смак їжі, навіть якщо б її подавали на рівні моря.

Для розігріву їжі на борту, майже всі авіакомпанії з міркувань безпеки використовують конвекційні печі, в яких контейнери з їжею обдуваються гарячим сухим повітрям. Використання мікрохвильових печей і відкритого вогню не допускається.

Незважаючи на твердження, що їжа свіжа, більшість наборів виготовляються задовго до польоту. Зазвичай їжа готується від 12 до 72 годин заздалегідь. Однак цілком можливо, що вона зберігалася в холодильнику 5 днів - і це відповідає міжнародним стандартам гігієни харчування.

Все те, що ми відчуваємо на борту літака, як з'ясовується, впливає на те, як ми сприймаємо смак їжі. «У повітрі нам здається, що їжа і напої мають інший смак, - каже Чарлз Спенс, професор експериментальної психології Оксфордського університету. - Цьому є кілька причин: недостатня вологість, низький тиск повітря, шум у салоні літака».

Тому авіакомпаніям доводиться додатково приправляти  їжу, яку подають на борту літака. Її солять і перчать настільки сильно, що повторити цього не наважився б жоден ресторан на землі.

Через низький тиск вода на борту кипить не при 100 градусах, а при 90, що також впливає на смак кави і чаю.

Шеф-кухарям авіакомпаній доводиться враховувати і постійний монотонний гул двигунів літаків. Психологи встановили, що ваші вуха також грають істотну роль в сприйнятті їжі. В ході дослідження з'ясувалося, що люди, які їли в галасливій обстановці, сприймали їжу менш солоною або солодкої, ніж вона була насправді.

І ще про напої - деякі сорти вина, абсолютно чудові на землі, можуть втрачати свої смакові якості, як тільки вони виявляються в повітрі. Щоб вирішити цю проблему, авіакомпаніям доводиться вибирати вина з фруктовим смаком, але з низьким вмістом кислоти.

Експерти радять завжди ретельно протирати відкидний столик в літаку дезинфікуючим засобом - на ньому часто більше мікробів, ніж на обідку унітазу.

 

«Вголос»

 


ЗА ТЕМОЮ
КОМЕНТАРІ

Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Завантаження...
RedTram
http://joxi.ru/82Q4PW8IjpQ3Lm